Skip to content

Završio je Jarun kup. Vidimo se sljedeće godine!

Završilo je 9. izdanje Jarun kupa – najmasovnijeg turnira rukometa na pijesku u Hrvatskoj koji se već 8 godina po redu odr­žava na obali velikog jezera ŠRC Jarun (prvo izdanje turnira odvijalo se na Bundeku). Na tri terena 71 ekipa iz 7 zemalja, odnosno iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Poljske, Srbije te Švicarske, natjecalo se za naslov prvaka Jarun kupa 2016 g. te bodove za europski ranking klubova rukometa na pijesku.

Ove godine ispostavilo se da je ženska seniorska kategorija najjača konkurencija na cijelom turniru – od 13 prijavljenih ekipa 6 redovito sudjeluje i osvaja najjače turnire diljem Europe (među koje ove godine spada i Jarun kup). Ovogodišnji osvajač naslova prvaka Jarun kupa u ovoj kategoriji postala je ekipa aktualnih prvakinja Europe Agenta Girls iz Mađarske koje su u finalu pobijedile domaću ekipu Detono Zagreb, a treće mjesto su osvojile Poljakinje iz BHC Juko Gru Piotrkow Trybunalski koje su u „malom“ finalu pobjedile prošlogodišnje finalistice Jarun kupa – nizozemsku ekipu Camelot.

Ovogodišnji turnir Jarun kup je rekordni događaj rukometa na pijesku u Zagrebu i po broju prijavljenih ekipa i po broju europskih zemalja koje su izjavile interes za natjecanje na turniru. Ove rekordne brojke osigurale su visoku sportsku razinu natjecanja i dokazale izrazit organizacijski napredak turnira.

Utakmice svih dobnih kategorija su počele u četvrtak i trajale do nedjelje do velikog finala muške seniorske kategorije u kojoj je prošlogodišnji naslov prvaka Jarun kupa obranio domaćin – Detono Zagreb. Drugo mjesto je osvojila ekipa BHC Dubrava, a treće dečki iz BHC Sesvete koji su u utakmici za treće mjesto pobjedili KRP Sokol. O visokoj kvaliteti hrvatskog rukometa pijesku može govori činjenica da je prvih osam mjesta u muškoj konkurenciji osvojile isključivo hrvatske ekipe.

Nakon finala došlo je vrijeme za dodjelu nagrada. Prva tri mjesta u juniorskim kategorijama su osvojili:

Dečki 2002
1. Reprezentacija Nizozemske ispod 14
2. Libra
3. RK Rugvica

Djevojke 2000
1. Detono Zagreb
2. Lokomotiva 1
3. ŽRK Sloga Sveta Nedelja

Dečki 2000
1. Reprezentacija Italije
2. Jole’s sand moles
3. Nazare Beach Portugal (SUI)

Dečki 1998
1. Reprezentacija Italije
2. BHC Sesvete
3. Detono Zagreb

Nakon dodjele medalja u svim dobnim kategorijama predsjednik kluba AKRP Zagreb Matija Šulc dodjelio je i individualne nagrade. U najboljoj šestorki turnira u ženskoj kategoriji našle su se:

Sanne Deug (TSHV Camelot) – najbolje lijevo krilo

Diana Žgela (Detono Zagreb) – najbolji marker

Paulina Sowa (Gru Juko Piotrkow Trybunalski) – najbolji pivot

Fruzsina Kretz (Agenta Girls) – najbolje desno krilo

Agnes Kokai (Agenta Girls) – najbolji golman

Adriana Chowańska (Detono Zagreb) – najbolji obrambeni igrač

U najboljoj šestorki turnira u muškoj kategoriji našli su se:

Ivan Jurić (Detono Zagreb) – najbolje ljevo krilo

Ivan Dumenčić (BHC Dubrava) – najbolji marker

Matej Semren (KRP Sokol) – najbolji pivot

Ivica Aladenić (BHC Dubrava) – najbolje desno krilo

Dominik Marković – najbolji golman (BHC Sesvete)

Valentino Valentaković – najbolji obrambeni igrač (Detono Zagreb)

Svim pobjednicima čestitamo, a sudionicima zahvaljujemo na hrabrosti i izdrživosti na terenima kada vrijeme nije bilo baš naklonjeno 😉 Vidimo se sljedeće godine!