Skip to content

Tko će nas posjetiti? Runda 6.

Prvi put u povijesti Jarun Kupa, imamo tu čast predstaviti jedan tim iz Danske, a to je HShop. Iskoristili smo ovu priliku da porazgovaramo s voditeljem ovog tima, gospodinom Christianom Kohlerom.

Christiane, molim Vas da predstavite svoj tim u nekoliko riječi. Kada ste i gdje osnovani? Koliko članova broji Vaš tim? Koliko ste dugo uključeni u bavljenje rukometom, točnije rukometom na pijesku?

Okupili smo ekipu igrača koja je ove godine izabrana za reprezentaciju Danske. Želimo sudjelovati u ovim međunarodnim turnirima kako bi se poboljšali koliko kao tim, toliko i kao individue. Kao dodatak tome, bitno nam je da usporedimo našu razinu igre u odnosu na igru ostalih timova. Svi igrači koji predstavljaju naš tim bave se rukometom na pijesku od samog početka ovog sporta u Danskoj te će biti uzbudljivo gledati gdje se mi zapravo nalazimo u odnosu na elitne klubove Europskog rukometa na pijesku. Također znamo da Jarun Kup kao turnir ima odličnu reputaciju.

Koja su Vaša postignuća dosad?

Dosad, kao tim, nemamo nikakvih postignuća. Međutim, mnogo je naših igrača predstavljalo reprezentaciju Danske te su nekoliko puta osvojili državno prvenstvo.

Na ovom turniru Vi predstavljate svoju državu. Postoje li neki utjecajni sponzori ili mediji koji pomažu timu u promoviranju Vašeg sudjelovanja na ovom turniru? Je li rukomet na pijesku popularan sport u Vašoj državi? Koliko ekipa u Vašoj državi igra rukomet na pijesku?

Imamo jednog odličnog sponzora HShop-a koji prodaje opremu za rukomet primarno u skandinavskim zemljama i jedna je od najvećih kompanija što se tiče rukometne opreme. Općenito, rukomet na pijesku je tek nadolazeći sport i trudimo se širiti riječ o ovoj izvanrednoj aktivnosti. Danska Rukometni Savez odlučio je ponovo uspostaviti državne timove što je iznimno velik korak k tome da ljudi odu na plažu i probaju zaigrati ovaj sport. Danska bi trebala pripadati elitnim državnim ekipama, ali smo vrlo skromni što se tiče nadolazećih zadataka za državne timove ovo ljeto. Ovo se također odnosi na žensku ekipu. Zadnjih nekoliko godina, više od 2000 ekipa igra rukomet na pijesku,a brojevi i dalje rastu.

Gdje imate treninge? Koliko terena imate po jednom gradu? Koristite li možda unutarnje terene tijekom zime?

Mi dolazimo iz različitih gradova i putujemo koliko god često je to moguće. Najčešće treninge imamo u Skæringu, blizu Aarhusa. U Skæringu su 4 terena , s vrlo kvalitetnim sadržajima I tamo možemo trenirati kad god želimo. Imamo nekoliko unutarnjih terena, ali u Danskoj pjeskaši najčešće igraju dvoranski rukomet kao primarni sport.

Igrate li vi kao ekipa samo rukomet na pijesku ili igrate zajedno i dvoranski rukome? Imate li u klubu kojeg profesionalnog igrača koji živi od rukometa ili rukometa na pijesku?

Mi kao ekipa igramo zajedno samo rukomet na pijesku. Kao pojedinci smo članovi različitih ekipa u danskoj i švedskoj ligi. Skoro polovici igrača u ekipi rukomet je posao s punim radnim vremenom.

hshop mini

Kako je državno prvenstvo organizirano u Danskoj?

Državno se prvenstvo sastoji od šest kvalifikacijskih i završnog turnira. Deset najbolje plasiranih ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji igraju na završnom turniru. Kvalifikacijski su turniri rašireni svugdje po državi tako da svi imaju priliku sudjelovati na turniru.

U Danskoj ima sjajnih turnira u rukometu na pijesku. Koliko turnira imate? Koji je najbolji?

Mi vjerujemo da je rukomet na pijesku u Danskoj na visokom nivou, a to je zato jer mi imamo običaj voditi našu djecu na treninge već od rane dobi, pa oni upoznaju ovaj sport. Na taj su način oni sposobni razumjeti igru, taktičke aspekte i tehničke mogućnosti. Osim državnih prvenstava, imamo nebrojeno mnogo turnira za djecu i amatere.

Europsko će prvenstvo ove godine biti održano u Zagrebu. Nakon tri godine izbivanja, Danska će opet prisustvovati na EBHC. Imate li u svojoj ekipi reprezentativaca?

Kao što sam već spomenuo, svi članovi naše ekipe pozvani su u reprezentaciju i na širem su popisu od 27 igrača.

Što očekujete od danskih reprezentacija? Koji je razlog vašeg izostanka s natjecanja nakon Svjetskog prvenstva 2014.?

Nismo nastupali na natjecanjima zbog financijskih prioriteta Danskog rukometnog saveza, a oni su, na žalost, ukinuli nacionalne vrste. Međutim, u narednim su godinama uočili da rukomet na pijesku velikim koracima ide naprijed i da je sve ovo samo početak nečeg velikog. Također i činjenica da smo imali 3 igrača u „world allstar“ ekipi u Lausanni (Švicarska) upućuje na to da Danska treba imati svoju nacionalnu vrstu, jer mi vjerujemo da smo dobri u ovome sportu.

I za kraj nam recite koja su vaša očekivanja od nadolazećeg Jarun kupa?

Pokušavamo ostati maksimalno na zemlji, tako da nam je jedino očekivanje to da ćemo sudjelovati na turniru na kojem ćemo imati priliku upoznati neke od najboljih igrača i najboljih ekipa na svijetu. Nadamo se da ćemo nekoliko utakmica i pobijediti, a dat ćemo sve od sebe da u najboljem svjetlu predstavimo prvi nastup danske ekipe na Jarun kupu. Ovom prilikom zahvaljujemo na mogućnosti da budemo dio Jarun kupa i radujemo se što ćemo igrati na tako sjajnom turniru, protiv nekih od najboljih ekipa u Europi.

Zahvaljujemo vam što ste odlučili biti dio naše ljetne priče ove godine. Sretno i vidimo se uskoro!